Istrska kuhinja mere

Ko so naše none in bižnone pripovedovale stare recepte, niso nikli opredelile količinske sestavine jedi. To pa zato ker, je bilo odvisno od premoženja s katerim so razpolagale gospodinje in od števila člano v v družini. To pomeni, da so gospodinje kuhale, tisto kar so imele na voljo pri hiši.

Za količinsko uporabo nekaterih sestavin so si pomagale z naslednjimi izrazi:
- eno zrno (prav malo, zrno, nap: soli, popra,...)
- dve zrni (malo)
- dva ali tri prsta (kolikor lahko primemo z dvemi ali tremi prsti)
- ena preža (peščisa, ščepec)
- ena pes ((pest)
- ena žlica (žlica)
- ena žličica (žlička)
- ena pera (listek, list. Nap: zelene, lovora,.. )
- dve ali tri pere (dva ali tri lista)
- macič (šopek)
- maco (šop)
- en karčjul (zajemalka)
- otavo (osminka)
- en glaš (kozarec 2 dcl )
- en bičerin (kozarček 0.5 l)
- en kuart, dva kuarta, tri kuarta (ena čertina , dve četrtine, tri čertine od litra)
- čikarica (skodelica za kavo)
- čikara (skodelica za belo kavo 25 dcl)
dimedia

© 2016 Sva prava pridržana. KNEZ